• Twitter
  • Facebook

Top 100 One Hit Wonders / nummer 95 Starland Vocal Band – Afternoon delight (1976)

In de zomer van 1976 wist de Starland Vocal Band in Nederland te scoren met ‘Afternoon delight’.  De groep bestond uit het echtpaar Bill Danoff en Taffy Nivert en de door hun ontdekte jonge talenten Jon Carroll en Margot Chapman, die later trouwens ook in het huwelijksbootje stappen. De groep kwam voort uit “Fat City”, een akoestisch duo uit Washington, D.C. gevormd door Bill en Taffy. Zij schreven onder meer samen met John Denver diens verdienstelijke hit ‘Take Me Home, Country Roads’.

In 1974 kwam zanger-pianist Jon Carroll zich bij hen vervoegen, en samen met zangeres Margot Chapman vormden ze de nieuwe groep Starland Vocal Band. Ze tekenden bij Windsong, het platenlabel van John Denver en brachten in 1976 hun eerste LP uit, getiteld Starland Vocal Band. Op deze LP stond de single ‘Afternoon delight’, dat een hele grote hit zou worden in Amerika: het bereikte daar de eerste plaats.

Het nummer ging officieel over een populair lunch menu in het restaurant Clyde’s Of Georgetown in Washington, maar had een ondeugende andere betekenis, namelijk een liefdesspel in de middag. Anyway:  Starland Vocal Band werd met ‘Afternoon delight’ genomineerd voor vijf Grammy Awards, waarvan ze er twee wonnen, voor beste nieuwe artiest en beste vocale arrangement voor “Afternoon Delight”. Dankzij dit succes kregen ze zelfs een eigen televisieshow op CBS, The Starland Vocal Band Show met onder meer een toen nog onbekende David Letterman.

Bij het tweede album van de groep, ‘Rear View Mirror’ was de magie alweer uitgewerkt: het behaalde slechts nummer 104 op Billboard’s Hot 200. De twee laatste albums deden het evenmin goed. Na de release van de LP ‘4×4’ in 1980 viel de groep uiteen, en kort daarna scheidden Danoff en Nivert. Ook Carroll en Chapman, die met elkaar getrouwd waren tijdens de succesperiode van de groep, zouden later uiteengaan.

 
Translate »
Share This