• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 27 Mocedades – Eres tu (1973)

1973 was een goed Songfestival jaar. Zo had je de inzending van Mocedades met ‘Eres tu’. Met dit nummer traden ze aan voor Spanje tijdens het Eurovisie Songfestival van 1973. Het festijn vond dat jaar plaats in Luxemburg in het Nouveau Théatre. Dat allemaal, omdat een jaar eerder Vicky Leandros voor het minstaatje de winst wist binnen te slepen met ‘Apres toi’. In 1973 waren de veiligheidsmaatregelen extreem vergroot. Dat had alles te maken met de deelname van Israël, dat in dit jaar zijn intrede deed. Een jaar eerder vond er tijdens de Olympische Spelen in München een gruwelijke aanslag plaats op Israëlische atleten. Er gingen geruchten, dat Ilarit, de Israëlische zangeres, tijdens haar optreden een kogelvrij vest droeg. Ook mocht het publiek tijdens het festival niet opstaan, om zo niet het risico te lopen door het beveiligingspersoneel te worden neergeschoten.

Mocedades werd al in 1967 opgericht, door een aantal studenten uit Bilbao. Destijds noemden ze zich Voces y Guitarras opgericht. Een jaar later komen ze onder de vleugels van Juan Carlos Calderón. De groepsnaam wordt dan veranderd in Mocedades. In het begin waren er acht leden: de familie Uranga (de 3 zussen Amaya, Estíbaliz en Izaskun en broer Roberto), de broers Rafaél en Sergio Blanco en verder nog José Ipiña en Francesco Panera.  In 1973 waren er nog twee zangeressen en vier gitaar spelende mannen over.  ‘Eres tu’ werd door Cliff Richard, die opnieuw aantrad voor Engeland (met het ijzersterke ‘Power to all our friends’) gezien als grootste concurrent. Dat klopte; want Mocedades eindigde uiteindelijk net boven Engeland. Maar helaas won Mocedades het Eurovisie Songfestival niet; ze eindigde als tweede, achter Anne Marie David, die Luxemburg de tweede overwinning op rij bezorgde.

Maar ‘Eres tu’ was op zijn manier ook een winnaar. Het nummer werd een wereldwijd succes en bereikte zelfs de top 10 van de Amerikaanse Billboard Hot 100. In de Veronica Top Veertig belandde ‘Eres tu’ op nummer 3.

 
Translate »
Share This