• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 22 Keith West – Excerpt from a teenage opera (1967)

Op 16 september in 1967 komt ‘Excerpt From A Teenage Opera’ nieuw binnen in de Veronica Top Veertig. Het nummer van de Engelse zanger is ook al wel bekend als ‘Grocer Jack’.  Het nummer komt uit in de nadagen van de summer of love en is de sound psychedelisch. West wordt ondersteunt met een koor dat, is dit bizar of niet,  afkomstig waren van de Corona Stage School. Keith West was op dat moment de zanger van de band Tomorrow, toen hij ‘Exerpt from a teenage opera’ opnam.

In 1964 werd Keith lid van de r&b-groep Four Plus One, nadat hij een advertentie van de groep had gelezen waarin ze om een zanger vroegen. De groep bracht slechts één single uit. Het nummer ‘Time is on my side’ werd ongeveer tegelijkertijd uitgebracht met de versie van The Rolling Stones, waardoor deze single onopgemerkt bleef.

‘Excerpt from a teenage opera’ was geschreven en geproduceerd door Mark Witz ( pseunoniem: J.Philwit ) Mark werkte aan een heuse teenage opera.  Het was één van de eerste songs die uit zijn pen vloeide.  Het lied gaat over de hard werkende kruidenier Jack, die al 82 jaar oud is en toch nog dagelijks de ronde doet door het dorp. Hij heeft nog nooit verstek laten gaan en de dorpsbewoners beschouwen zijn komst als een vanzelfsprekendheid. Als hij op een dag niet komt opdagen, zitten de bewoners vertwijfeld aan een lege ontbijttafel. Ze nemen zich voor Jack flink op zijn kop te geven. Maar: Jack blijkt plotseling te zijn gestorven. Pas bij de begrafenis realiseren de dorpsbewoners en hun kinderen zich hoe ze Jack gewaardeerd hebben. 

Het concept album van de opera kwam niet af en Keith West bleek een one hit wonder. Maar wel een hele grote, want ‘Excerpt from a teenage opera’ bereikte de eerste plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This