• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 25 Jane Birkin & Serge Gainsbourg – Je t’aime, moi non plus (1969 / 194)

In het voorjaar van 1969 komen Serge Gainsbourg en Jane Birkin binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Je t`aime, mon non plus’. Deze ultieme hijgplaat werd geschreven foor de mannelijke helft van dit duo, de Franse dichter, zanger, componist, acteur en regisseur Gainsbourg. Een jaar eerder kreeg hij een verhouding met de Britse Jane Birkin, toen ze samen in een film optraden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het nummer werd uitgebracht met Brigitte Bardot. Met haar had Gainsbourg in 1967 een verhouding van enkele maanden.

In december 1967 nemen de twee ‘Je taime moi non plus op’. “We deden de gebaren en het geluid van een vrijend koppel na terwijl we elkaars hand vasthielden. Onze vingers die elkaar toen lichtjes streelden, dat was wellicht het meest erotische moment uit mij leven.”, aldus Bardot heel veel jaren later. Toch komt de single niet terecht in de platenwinkels. Het is Bardots wettige echtgenoot, die de release tegenhoudt. Het nummer verdwijnt in een verzegelde koffer bij het platenlabel Philips. Gainsbourg is ontgoocheld.

In 1968 speelde Gainsbourg samen met actrice Jane Birkinin in de film Slogan. Serge kan het niet laten, en hij besluit om haar de onuitgegeven versie van het lied te laten horen. Birkin was diep onder de indruk. Ze besluiten ‘Je t`aime, moi non plus’ opnieuw op te nemen. Het nummer wordt wereldwijd een sensuele sensatie. Vanwege de seksuele getintheid wordt het nummer in veel landen verboden. En dat terwijl er in veel landen op de hoes keurig stond vermeld, dat het nummer verboden was voor mensen onder de 21 jaar. Hoe dan ook: de controverse zorgde voor veel bekendheid en droeg eraan bij dat het nummer uitgroeide tot een grote internationale hit. Behalve in 1969 werd het nummer in 1974 nogmaals een grote hit.

 
Translate »
Share This