• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders: Nr. 29 Freddy Aguilar – Anak (1980)

Deze single, die uitgroeide tot een One Hit Wonder, werd ontdekt door Fits Spits. Op 4 augustus 1980 koos de Hilversum 3 DJ voor ‘Anak’ van Freddy Aguilera. Hij componeerde het liedje voor zijn vader, na vijf jaar te hebben rondgezworven door de wereld. Zeer tegen de zin van zijn vader, die wilde dat zijn zoon zou studeren voor advocaat.

Maar Freddy verliet school toen hij 18 was en papa`s plan viel in duigen. Hij vierde zijn vrijheid met zijn gitaar en was regelmatig aan het gokken. Naderhand kreeg hij spijt en componeerde ‘Anak’, een lied waarin hij vergiffenis vroeg aan zijn ouders. Freddy keerde terug naar huis waar hij met open armen werd ontvangen. Het hielp ook wel toen papa de tekst van ‘Anak’ onder ogen kreeg. De relatie werd weer een stuk beter. Freddy`s terugkeer was juist op tijd, want niet lang daarna overleed zijn vader.

‘Anak’ staat voor ‘mijn kind’ in het Filipijns.  De door Freddie Aguilar uitgebrachte single ‘Anak’ was de Tagalog versie (met de Engelse versie op de B-kant). In werkelijkheid zijn er maar liefst 26 versies opgenomen! De single stond twaalf weken in de Nederlandse Top Veertig met een 2e plek als hoogste positie. De plaat bereikte de 4e plaats in de Nationale Hitparade. Van de opbrengsten richtte Aguilar een foundation op, waarmee hij een school stichtte in de sloppenwijken van Manilla. Vader Abraham bewerkte het liedje tot: ‘Mijn dorpje Elst bij Nijmegen’.

 
Translate »
Share This