• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 5 Ennio Morricone – Il était une fois dans l’ouest (1976)

Een zeer veelzijdige man: Ennio Morricone!  Hij componeerde muziek voor ongeveer 500 films en televisieseries. Daarmee is hij één van de meest productieve componisten in de geschiedenis van de filmmuziek. Daarnaast schreef Morricone zo`n honderdtal popsongs (voor o.a. Mireille Mathieu en Mina) en een 150-tal klassieke composities zoals een opera, een tiental viool- en pianoconcerten en kamermuziek. Morricone is de enige componist die ooit de prestigieuze ere-Oscar (in 2007) heeft gewonnen als erkenning voor zijn “prachtige en veelzijdige bijdrage aan de kunst van de filmmuziek.”

Hij is toch wel het meest beroemd vanwege zijn soundtrack voor ‘Once Upon A Time In The West’. Deze werd gemaakt voor de gelijknamige spaghetti western film uit 1968, geregisseerd door Sergio Leone. Met deze soundtrack verbleef Ennio 193 weken in de Nederlandse album chart. Van het album verscheen ‘Il était une fois dans l’ouest’ op single. Dat gebeurde niet in 1968, maar pas in 1976. Net zoals de rest van de soundtrack, was ook dit nummer al geschreven voordat de film werd gemaakt. Dat had een groot voordeel voor regisseur Sergio Leone. Hij kon tijdens het opnemen van de scènes de muziek laten spelen op het juiste moment en zo het juiste tempo kon aanhouden. Het nummer bevat woordloos gezang door zangeres Edda Dell’Orso, die voor vele films met muziek van Morricone met hem heeft samengewerkt.  ‘Il était une fois dans l’ouest’behaalde een notering in de Nederlandse Top Veertig. Het werd zijn enige hit, wat hem maakt tot een One Hit Wonder.

Morricone schreef o.a. ook nummers voor The Untouchables en The Good, The Bad and The Ugly.   Geen wonder dat Morricone in zijn carrière tientallen prijzen wist te winnen: Grammy Awards, Golden Globes en Bafta’s. In 2007 kreeg hij een Academy Honorary Award.  Hij wordt gezien als een van de invloedrijkste componisten van zijn generatie. De Italiaanse componist overleed op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Rome aan de gevolgen van een val. (2020)

 
Translate »
Share This