• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nummer 58 Carole King – It’s too late (1971)

Carole King geldt als internationaal één van de meest invloedrijke vrouwelijke artiesten.  De zangeres en songwriter schreef voor zichzelf en anderen zo’n kleine 120 hits. Haar carrière kwam vooral op gang toen ze, tijdens haar eerste jaar aan een universiteit in New York, tekstschrijver Gerry Goffin tegenkwam. Met hem trouwde ze. Carole was toen 17 lentes jong.  Behalve Goffin ontmoette ze er o.a. ook andere songwriters, die later beroemd zouden worden, zoals Neil Sedaka en Paul Simon.

Samen met haar man Gerry Goffin beginnen ze te schrijven in de beroemde Brill Building, dat gold als kantorengebouw, dat veel liedjesschrijvers gebruikten als uitvalsbasis. Muziekuitgever Don Kirshner is erg onder de indruk van de songs, die Carole en Gerry schrijven en hij biedt ze een contract aan bij zijn Aldon Music imperium. Enkele pennenvruchten die ze afleveren zijn dan ‘Take good care of my baby’ voor Bobby Vee, ‘Up on the roof’ voor The Drifters en ‘Will you love me tomorrow’ van The Shirelles.

Dat blijkt pas het begin, want er volgen veel meer nummers die uiterst succesvol worden. Zo leveren ze bijvoorbeeld af: ‘You Make Me Feel Like A Natural Woman’ voor Aretha Franklin, ‘Crying In The Rain’ voor The Everly Brothers en ‘Pleasant Valley Sunday’ voor The Monkees en ‘Going back’ voor Dusty Springfield.

De samenwerking tussen Goffin en King kwam in de sixties echter meer en meer onder druk te staan. Ondanks de successen viel hun relatie uiteen als blijkt dat Goffin zijn vrouw geregeld ontrouw is. De relatie stort in en in 1967 gaat het paar scheiden. Maar ook solo staat Carole King haar mannetje. Samen met Toni Stern schreef ze het nummer “It’s Too late’, dat internationaal één van haar grootste hits zou worden. Dat nummer was afkomstig van haar album ‘Tapestry’, haar tweede solo plaat. Dit wordt een ongelofelijk succes  en levert haar in Amerika alleen al tienmaal platina op! ‘Tapestry’ voert maar liefst vijftien weken de eerste plaats van de albumlijst van Billboard aan.  De single ‘It’s too late wordt in Amerika een nummer 1 hit. Dit succes in Amerika staat in schril contrast met Nederland. ‘Tapestry’ haalt geen notering in de Nederlandse album chart en de single ‘It’s too late’ behaalt alleen een Tipparade notering.

 
Translate »
Share This