• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 4 Buoys – Give up your guns (1972 / 1979)

Op 3 juni 1972 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Give up your guns’ van The Buoys. In Amerika werd het een bescheiden hit, zo niet in Nederland. Met dank aan een Veronica DJ, die het nummer op dat station in zijn populaire Top Tien zette: Adje Bouman! Daarna werd het nummer uitgeroepen tot Alarmschijf en stond op hun enige verschenen studio album.  Het instrumentale tweede gedeelte van ‘Give up your guns’ werd op datzelfde radiostation ook veelvuldig gehoord in een commercial voor sportvissen op de Noordzee op Radio Veronica. De single is geschreven door Rupert Holmes, die later bekend werd met ‘Him’ en ‘Escape (the Pina Colada song)’. De sOne Hit Wonder bereikte de top tien.

Rupert schreef ook de flipside van de single: ‘Timothy’. Deze werd in Amerika al in 1970 op single uitgebracht, maar werd door veel radiostations geboycot, vanwege het aangesneden onderwerp kannibalisme. In Nederland werd dit nummer in 1970 geen hit.

In 1974 werd de lange instrumentale outro van “Give Up Your Guns” gebruikt door nieuwslezer Leo de Later als achtergrondmuziek. In mei 1979 gebruikte Radio Caroline het in een commercial ter promotie van de Caroline Music Show. Hierdoor kwam het nummer weer onder de aandacht, waardoor het in Nederland opnieuw als single werd uitgebracht. Ditmaal bereikte het de achtste plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This