• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 50 BAP – Kristalnaach (1983)

Een politiek statement maakte de Keulse rockformatie BAP begin jaren tachtig over ’The night of broken glass’.  In de nacht van 9 op 10 november ,1938,  werden in heel Duitsland vele Joodse winkels, huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen geplunderd, beklad of vernield door de nazi’s. Bijna 100 mensen worden gedood, 7500 winkels worden kapot gemaakt en 267 synagogen worden in brand gestoken. De brandweer en de politie krijgen de opdracht om de andere kant op te kijken. Alleen als NIET-Joodse gebouwen worden bedreigd, grepen ze in. Dertigduizend rijke Joden werden zo ingerekend en hun bezittingen werden door de nazi`s ingepikt.

Kristallnacht: zo benoemden de nazi`s deze dag. Alsof er alleen duizenden ramen werden ingegooid. Het was veel meer, namelijk het startsein van de systematische wrede vervolging van Joden in Duitsland ( en later Europa). De nazipropaganda  “minister” Joseph Goebbels werd gezien als het sinistere brein achter de Kristallnacht. De nazi’s namen niet de verantwoordelijkheid voor de Kristallnacht. De door het geweld veroorzaakte schade werd de Joodse gemeenschap aangerekend, zij zou het geweld hebben ‘uitgelokt’.

BAP bracht er in 1983 een aangrijpend nummer over uit. “Kristallnaach” werd geschreven door zanger en songwriter Wolfgang Niedecken.  BAP herkende op dat moment tekenen in de maatschappij, die leken op die van de jaren dertig . “Kristallnaach”, gezongen in plat-Keuls, gaf weer dat we constant waakzaam moeten zijn betreffende uitwassen, omdat het ook nu weer kan gebeuren. De bloedige oorlog, die Rusland twee weken terug gestart is tegen Oekraïne laat dat zien. ‘Kristalnaach’  bereikte de top 10 in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This