• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders: Nr. 24 Amazing Stroopwafels – Oude Maasweg (1982)

Deze single haalde vreemd genoeg, nooit een notering in de Nederlandse Top Veertig: ‘Oude Maasweg’ van The Amazing Stroopwafels. Het lied is een bewerking van het nummer Manhattan Island Serenade, dat werd geschreven door Leon Russell. De geschiedenis van het lied voert terug tot 1973 toen Wim Kerkhof het nummer hoorde op de elpee ‘Carney’. De band The Amazing Stroopwafels bestond toen nog niet. Het verdween naar de achtergrond en kwam pas boven toen de Stroopwafels hun tweede elpee, Mooi Weer (later omgedoopt tot Oude Maasweg) op mochten nemen. De band had niet voldoende materiaal en breidde de tekst die ze toen hadden iets uit. Tot ieders verbazing pikten de toenmalige radiozenders het lied op; het werd een single.

Het Rotterdams trio bestaande uit Wim Kerkhof (zang, contrabas, keyboards), Arie van der Graaf (elektrische gitaar) en Rien de Bruin. (gitaar, accordeon en zang) vertelt:  “In 1973 kocht ik “Carney”, een LP van Leon Russell met daarop het nummer : “Manhattan Island Serenade”. Dit lied zong en speelde ik regelmatig met Cees Pons en Jacqueline Muller, muzikale vrienden uit Vlaardingen. Augustus 1975 hebben we samen een vertaling gemaakt, “Natte Botlek Powezi” getiteld.

We speelden het echter nauwelijks bij onze incidentele optredens. In 1978 kreeg ik een knallende ruzie met Cees, we verbraken voor 6 jaar het contact en ik richtte in 1979 met Fred Piek The Amazing Stroopwafels op, waar we het nummer ook speelden, maar dan de Engelse versie. In Scheveningen op een folkfestival raakten we dankzij dat nummer aan de praat met Andrew John en Lissa Ladefoged, zij hadden Manhattan Island Serenade (in het Engels) net op de plaat gezet. Sinds die tijd hebben wij heel wat in Denemarken gespeeld. Na het vertrek van Fred in 1980 konden we nog een tweede LP, nu als kwartet, met Arie, Koos en Louis maken, met weer een Nederlandse kant en liefst eigen nummers ! Ik had nauwelijks Nederlandstalige nummers gemaakt, maar liet 4 regels uit de oude vertaling van “Manhattan Island Serenade” staan, voegde de auto met lege tank toe, naast de Caltex in de nevel en olievlekken op de Maas. Dit gingen we in 2 talen uitvoeren in de Soundhouse Studio in Schiedam. Ik heb Fred gevraagd het lied met me mee te zingen en toen de LP uitkwam draaide ieder gelijk “Oude Maasweg”.  Het nummer behaalde 50e plaats in de Nationale Hitparade.  Dit nummer staat, sinds de oprichting van de TOP 2000,  elk jaar hoog genoteerd.

 
Translate »
Share This