Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 30 maart 1974 werd ‘Love epidemic’ van The Trammps uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Met dit nummer scoorde de Amerikaanse groep in Nederland hun allereerste hit. Ze hadden dan ook alles mee, want behalve Radio Noordzee steunde ook Veronica de single: ‘Love epidemic’ werd ook Alarmschijf.

De band was afkomstig uit Philadelphia en was ontstaan uit de Moods en Volcanos, die in de sixties soulmuziek maakten.  Begin jaren zeventig waren The Trammps één van de eerste discogroepen. De eerste opname van de groep was ‘Zing! Went the Strings of My Heart’ (1972), dat wel een hit voor de groep zou worden, maar dan pas in 1975. Een nummer van Judy Garland overigens, uit 1943. Op het hoesje van ‘Love epidemic’ staat trouwens dat MFSB verantwoordelijk was voor de muziek.

MFSB was de afkorting van Mother Father Sister Brother. Deze groep met hun zwoele en opzwepende sound was verbonden aan het soullabel Philadelphia International Records. Zeven leden van MFSB werkten in 1968 al mee aan het welbekende ‘The horse’ van Cliff Nobles. Ze begeleidden opnames van groepen als Harold Melvin & the Blue Notes, The O’Jays, The Spinners, Wilson Pickett en Billy Paul. Terug naar The Trammps: ‘Love epidemic’ werd met het predicaat Treiterschijf een behoorlijke hit. Het nummer behaalde de 11e plaats in de Radio Noordzee Top 50.

 
Translate »
Share This