Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.  Met de Alarmschijf kozen de DJ`s een plaatje uit, waarvan ze al in de sixties dachten, dat het zou kunnen uitgroeien tot een hit.  Een slimme zet, want in de praktijk bleek dat de gekozen schijf meestal kon rekenen op extra omzet.

Voordat de DJ`s van het eerste uur (o.a. Rob Out, Tineke de Nooij, Joost den Draaijer en Jan van Veen) de Tipparade gingen samenstellen was er al een soort van Pré Tipparade in het leven geroepen. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. Deze pré-Tiplijsten zijn nooit afgedrukt.

Op 22 juni 1967 staat ‘Alternate title’ van The Monkees op nummer 1 in de Tipparade van radio Veronica. De originele titel was overigens ‘Randy Scouse Git’, maar dat zinde het platenlabel RCA niet. Zij gaven aan dat in Engeland, waar het nummer de 2e plaats haalde, de originele titel zo`n beetje “taboo to the British audience” was. Het nummer werd gepend door Micky Dolenz. Het nummer komt ook voor in The Monkees TV series en stond op het album ‘Headquarters’.  Voor Peter Tork is ‘Alternate ttle’ één van zijn meest favoriete songs van The Monkees. In de Veronica Top Veertig bereikte het de 21e plaats.

 
Translate »
Share This