Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.  Met de Alarmschijf kozen de DJ`s een plaatje uit, waarvan ze al in de sixties dachten, dat het zou kunnen uitgroeien tot een hit.  Een slimme zet, want in de praktijk bleek dat de gekozen schijf meestal kon rekenen op extra omzet.

Veronica bedacht de ‘Alarmschijf’ in navolging van radiozenders in Amerika en Engeland. Dat was daar al langer gaande.  Maar voordat de DJ`s van het eerste uur (o.a. Rob Out, Tineke de Nooij, Joost den Draaijer en Jan van Veen) de Tipparade gingen samenstellen was er al een soort van Pré Tipparade in het leven geroepen. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. Deze pré-Tiplijsten zijn nooit afgedrukt en derhalve uniek. Vanaf deze datum komt elke dag op Hitzound de opeenvolgende de nummer 1 notering in de Tipparade aan bod, als pré-Alarmschijf.

Op 15 juni 1967 is de eerste Tipparade een feit, al had het nog niet deze naam.  Deze lijst bestaat uit 20 platen.  De allereerste nummer 1 is voor ‘Sound Of The Screaming Day’ van The Golden Earrings. In die tijd plakte de Haagse rockband nog een ‘s’ achter de groepsnaam. Het nummer werd geschreven door George Kooymans en Rinus Gerritsen en in Engeland opgenomen. ‘Sound Of The Sceaming Day’ is trouwens ook de eerste single met Barry Hay. Hij was afkomstig van The Haigs. Eerder werd hij gevraagd om zanger te worden bij Shocking Blue.  Maar als Frank Krassenburg de Golden Earrings verlaat, wordt hij door de band benaderd als zijn opvolger. Op ‘Sound of the screaming day’ is Hay overigens nog niet de zanger: dat is George Kooymans. Barry bespeelt fluit op het nummer, dat de 4e plaats bereikt in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This