• Twitter
  • Facebook

Op 18 maart 1978 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Psycho killer’  van Talking Heads. Voor het schrijven van deze track heeft frontman David Byrne zich laten inspireren op de figuur van psycho killer Norman Bates uit de Hitchcock film Psycho. Dat telkens terugkerende “fa-fa-fa-fa” plukt de band uit het Otis Redding nummer ‘Fa-fa-fa-fa (Sad song)’. Talking Heads was actief van 1974 tot 1991.

David Byrne, Tina Weymouth en Chris Frantz ontmoetten elkaar begin jaren zeventig op de Rhode Island School of Design en besloten al snel muziek met elkaar te gaan maken. In 1974 verhuisden ze naar New York om zich verder te concentreren op hun muziek. Deze stap bleek niet zonder succes te zijn. Zo speelden ze al het volgende jaar het voorprogramma voor de Ramones in de poptempel CBGB en na het toevoegen van toetsenist-gitarist Jerry Harrison aan hun line-up kregen ze in 1977 een platencontract bij de platenmaatschappij Sire. 

In 1977 verscheen het debuutalbum, ‘Talking Heads: 77’. De plaat werd een bescheiden succes in Amerika. De van het album afkomstige single ‘Psycho Killer’ werd een hit in meerdere landen.  In Nederland werd het nummer van de Talking Heads uitgeroepen tot Alarmschijf om vervolgens een elfde plaats te bereiken in de Nederlandse Top Veertig. In 2002 kwam het tot een – eenmalige – reünie. Aanleiding was de ceremoniële vertoning van Talking Heads’ toetreden tot de Rock and Roll Hall of Fame.

 
Translate »
Share This