Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 23 februari 1974 werd ‘Devil gate drive’ van Suzie Quatro uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Ze werd in 1971 ontdekt door platenproducer Mickie Most die in Detroit was voor het produceren van een nieuwe plaat van Jeff Beck. Hij haalde haar over om naar Engeland te verhuizen en een solocarrière te beginnen.

Haar eerste single ‘Rolling Stone’ flopte dan wel in Engeland, maar werd een nummer 1-hit in Portugal. Most liet nummers voor haar schrijven door Nicky Chinn en Mike Chapman, die beroemd waren geworden met hun hits voor The Sweet, Mud, Hot Chocolate, Smokie, Blondie en Racey. Met ‘Can the Can’ had Quatro in 1973 zowel in verscheidene Europese landen als in Australië een dikke hit. In Nederland bereikte het nummer de 14e plaats in de Veronica Top Veertig. Er volgden nog enkele hits als ‘48 Crash’ en de Treiterschijf ‘Devil Gate Drive’. 

Dit nummer was afkomstig van haar tweede album ‘Quatro’, het ontbrak vreemd genoeg op de Britse persing van de plaat. Ook dit lied was geschreven door het producers duo Chinn & Chapman. ‘Devil gate drive’ was voorlopig Quatro’s laatste succes in Nederland. Het bereikte de 9e plaats in de Radio Noordzee Top 50.  De volgende hit die ze zou scoren, maakt ze vijf jaar later: ‘ If You Can’t Give Me Love’.  Helaas is Radio Noordzee dan ter ziele.

 
Translate »
Share This