• Twitter
  • Facebook
Credits: Windsong & RCA Records, Wikipedia

Terug naar 19 augustus 1976!  Op deze dag ging de Paradeplaat van de TROS op Hilversum 3 naar ‘Afternoon delight’ van Starland Vocal Band. Het nummer werd geschreven door Bill Danoff. Samen met zijn vrouw Taffy Nivert en de door hun ontdekte jonge talenten Jon Carroll en Margot Chapman, die later trouwens ook in het huwelijksbootje stappen, vormden ze Starland Vocal Band. De groep kwam voort uit “Fat City”, een akoestisch duo uit Washington, D.C. gevormd door Bill en Taffy. Zij schreven onder meer samen met John Denver diens verdienstelijke hit ‘Take Me Home, Country Roads’.

In 1974 kwam zanger-pianist Jon Carroll zich bij hen vervoegen, en samen met zangeres Margot Chapman vormden ze de nieuwe groep Starland Vocal Band. Ze tekenden bij Windsong, het platenlabel van John Denver en brachten in 1976 hun eerste LP uit, getiteld Starland Vocal Band. Op deze LP stond de single ‘Afternoon delight’, dat een hele grote hit zou worden in Amerika: het bereikte daar de eerste plaats. In de Nederlandse Top Veertig behaalde de groep de 25e plaats.

Het nummer ging officieel over een populair lunch menu in het restaurant Clyde’s Of Georgetown in Washington, maar had een ondeugende andere betekenis, namelijk een liefdesspel in de middag. Anyway:  Starland Vocal Band werd met ‘Afternoon delight’ genomineerd voor vijf Grammy Awards, waarvan ze er twee wonnen, voor beste nieuwe artiest en beste vocale arrangement voor “Afternoon Delight”. Dankzij dit succes kregen ze zelfs een eigen televisieshow op CBS, The Starland Vocal Band Show met onder meer een toen nog onbekende David Letterman.

 
Translate »
Share This