• Twitter
  • Facebook

Credits: Giusicuci , Wikipedia

Vandaag viert Spagna haar 66e verjaardag.  De Italiaanse zangeres begon haar carrière met het zingen in het Engels in het begin van de jaren 80 toen ze samen met Angela Parisi het popduoproject Fun Fun vormde, waarvoor ze ook alle teksten schreef. Het duo maakte italodisco en hadden veel succes met ‘Happy station’ (1983) en ‘Colour my love’(1984).  Verder schreef Spagna songteksten voor vele andere discoprojecten (waaronder het Boney M nummer Happy Song uit 1984). In 1986 startte ze een solocarrière.

Haar eerste solo-single „Easy Lady“ (1986) was een hit in een groot deel van Europa. Maar niet in Nederland. Lang duurde het echter niet, of Spagna stond solo in de Nederlandse Top Veertig met ‘Call me’ in 1987. Deze single bereikte in Italië en Engeland een tweede plaats in de hitparades, terwijl de single in Amerika de 13e plaats bereikte in de U.S. Billboard Dance Chart. ‘Call me’ behaalde in de Nederlandse Top Veertig in 1987 de 4e plaats. De opvolger ‘Easy lady’ werd hier ook een hit. Spagna verhuisde daarna naar Amerika (1988), waar zij in Santa Monica Californië het album ‘No Way Out’ maakt. (1991).

Dit album bevatte een lied dat geschreven is door Diane Warren („There’s A Love“) en de twee singles “Love At First Sight en “Only Words”. Het album bereikte de vijfde plaats in de Italiaanse hitlijsten en werd platina met meer dan 100.000 verkochte exemplaren. In 1993 keerde Spagna terug naar Europa, en nam ze het album Matter Of Time op. Dit album bevatte de twee succesvolle eurodance singles “Why Me” (nummer 10 in Italië) en “I Always Dream About You” (nummer 5 in Italië).

In 1995 nam ze deel aan het Festival van San Remo, het belangrijkste Italiaanse liedjesfestival, waar ze in 1995 derde werd met het lied „Gente Come Noi“. Haar eerste album in het Italiaans, ‘Siamo in due’ , verkocht meer dan 350.000 exemplaren en werd het bestselling album van een vrouwelijke artiest in Italië dat jaar. Spagna bleef daarna vooral in Italië populair en verkocht wereldwijd meer dan tien miljoen albums en singles. Voor deze mijlpaal heeft Ivana Spagna in 2006 de “Disco d’oro alla carriera” (Gouden carrière award) van de Italiaanse Muziekindustrie Federatie (FIMI) gekregen.

 
Translate »
Share This