• Twitter
  • Facebook
Credits: Anzilotti & Munzing, Wikipedia

Op 25 april, maar dan in 1992, komt Snap! binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Rhythm is a dancer’. Het nummer werd geschreven door Benito Benitez, John “Virgo” Garrett III, Thea Austin & Turbo B. Het was te vinden op hun tweede studioalbum ‘The Madman’s Return’.  Snap! was een project van de Duitse producers Benito Benites (Michael Münzing) en John “Virgo” Garrett III (Luca Anzilotti). Vanaf 1985 waren ze actief in de groep Organisation for Fun samen met Sven Väth. De groep maakte hits met Bad News (1985) en Electrica Salsa (1987). Ook richtten ze het project 16 BIT op, dat een succes had met Where Are You?.

In 1990 viel de groep uiteen en gingen Münzing en Anzilotti verder met Snap!. Zij namen enkele platen op met de Amerikaanse zangeres Jackie Harris (voluit: Jaqueline Arlissa Harris), waarbij gebruikgemaakt werd van samples van de New Yorkse rapper Chill Rob G. Een sample van “Love’s Gonna Get You” van Jocelyn Brown werd in 1990 gebruikt voor ‘The Power’. Omdat het succes uitbleef en er problemen ontstonden tussen Chill Rob G en de andere groepsleden, besloten Benites en Garrett om Chill Rob G te vervangen door rapper Turbo B , die als militair in het Amerikaanse leger in Duitsland diende. Chill mocht als compensatie in Amerika zijn versie van ‘The Power’ uitbrengen; in de rest van de wereld zou de nieuwe versie met Turbo B worden uitgebracht.

‘The Power’ werd een wereldhit, waaronder een nummer 1-hit in Nederland. Na een wereldtournee besloot Jackie Harris Snap! te verlaten om een eigen carrière te beginnen. Ze werd vervangen door Penny Ford.  Snap! scoorde met Ford als zangeres verschillende grote hits, zoals Ooops Up, Cult of Snap (tegelijkertijd ook een hit in de versie van Hi Power) en Mary had a little boy. Ondanks de successen ontstonden er meningsverschillen.

Turbo B.  zag de release van ‘Rhythm is a dancer’ als single niet zitten. De producers gingen aanvankelijk overstag, en brachten ‘Colour of love’ uit. Een hit, zeker, maar de producers wilden alsnog ‘Rhythm is a dancer’ uitbrengen. Ditmaal met Thea Austin als zangeres. Turbo B leverde een alternatieve rap, met o.a. de sterk bekritiseerde lyric “I’m serious as cancer when I say rhythm is a dancer’. Het werd het grootste hit succes voor Snap! ooit. En bereikte de 1e plaats in de Nederlandse Top Veertig en werd bekroond met platina.

 
Translate »
Share This