Elke dag staan we stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 7 oktober 1972 werd ’It`s gonna be alright’ van Smyle uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal.  Deze band was afkomstig uit Den Haag/Voorburg noemde zich eerst Hoedown, vervolgens Smile en onder invloed van The Byrds wijzigden ze de letter i naar een y, waarmee het de uiteindelijke naam kreeg: Smyle.

Twee singles van de band bereikten de Nederlandse hitlijsten. Hun eerste en grootste hit, ‘It’s gonna be alright’, werd geschreven door George Kooymans van de Golden Earring.  Hij was aangenaam verrast door de sound van Smyle, door de treffende gelijkenis met The Beatles. George besluit speciaal voor hen een nummer te schrijven: ‘It’s Gonna Be Alright’.  Met zanger Bas Muys heeft de band een vocalist in huis die perfect het stemgeluid van John Lennon kan imiteren. Ze coverden niet alleen de Fab Four, maar speelden ook hun eigen muziek in de Beatles-sound van circa 1965. Ook coverden ze muziek van andere artiesten, zoals van The Rolling Stones en The Kinks.  De Treiterschijf van Smyle bereikt de 8e plaats van de Radio Noordzee Top 50.

De band kende meerdere wisselingen. Na de opheffing (1974) bleven verschillende bandleden muzikaal actief. Zo werkte Bas Muys mee aan de Beatles-imitatie van Jaap Eggermonts’ studioproject ‘Stars on 45’ dat in 1981 een nummer 1 hit werd in Nederland en internationaal geweldig aansloeg.

 
Translate »
Share This