Elke dag staan we stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 2 december 1972 werd ’Eve and the apple’ van Shocking Blue uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Het jaar begon nog zo hoopvol voor Shocking Blue. ‘Inkpot’ werd immers een grote Europese hit. De groep gaat op wereldtournee met optredens in Europa, Indonesië, de Filipijnen en Japan. Maar net als ‘Rock In The Sea’ wordt ook ‘Eve And The Apple’ niet meer zo`n grote hit als ‘Venus’ of ‘Never marry a railroad man’. De Treiterschijf ‘Eve and the apple’ staat maar 1 week in de top tien van de Radio Noordzee Top 50. (nummer 8)

In 1973 is ‘Oh Lord’ de laatste hit voor Shocking Blue. De opvolger, ‘Let Me Carry Your Bag’ blijft steken in de Tipparade. Meerdere flops zullen volgen. Intussen treedt Robbie van Leeuwen niet meer met de groep op, al is hij achter de schermen nog actief. Hij wordt vervangen door Martin van Wijk. Vlak voor de zomer trekt de groep de stekker er uit: ook ‘This America’ haalt de hitparade niet. Het contract wordt nog netjes afgemaakt met de release van onder meer de single ‘Gonna Sing My Song’.

Het gaat niet meer. Mariska Veres besluit in 1975 een solo carrière te starten. Robbie van Leeuwen begint met een nieuwe groep: Galaxy Lin.

 
Translate »
Share This