Shirley Bassey viert vandaag haar 84e verjaardag. Gefeliciteerd! Zij is de enige zangeres die drie keer de titelsong voor een James Bond-film mocht inzingen: ’Goldfinger’, ’Diamonds are Forever’ en ’Moonraker’). Daarmee is zij de vocale variant van de Bond-Girl! De Britse zangeres verliet school toen ze vijftien was en om ponden te verdienen ging ze werken in een fabriek.  Dat leverde natuurlijk niet genoeg op en daarom was ze ’s vaak avonds en in weekenden te vinden in de lokale pubs en clubs. Want ze had intussen ontdekt dat ze een goede stem had.  Al in 1953 kreeg ze een rol toebedeeld in de musical Memories of Jolson over het leven van Al Jolson.

Het harde leven in de showbizz is ze al snel zat en gaat terug naar haar geboorteplaats, Cardiff, om te werken als serveerster. Ondertussen is ze zwanger geraakt van haar dochter Sharon. Ze is dan nog maar zestien lentes jong. Het is Michael Sullivan, een booking agent, die haar potentie als zangeres goed inschat.  Bassey doet mee aan diverse theatertournees, waaronder “Al Read’s Such Is Life”.  Het is producer Johnny Franz, die haar op TV ziet in deze show en is zwaar onder de indruk. Hij wapperde met een platencontract en die kan Bassey goed gebruiken!

Met haar eerste single heeft ze pech, de BBC wil de single ‘Burn my candle’  niet draaien: te suggestief. Maar daarmee was wel de aandacht van het publiek getrokken.  Met het nummer ‘Banana Boat Song’ (1957) scoort Shirley in Engeland haar eerste top tien hit. Een jaar later prijkt ze op nummer 1 in eigen land met ‘As I love you’. Ook ‘Reach fort he stars’ behaald de top positie. De rest van de wereld leert de zangeres eigenlijk pas kennen als ze gevraagd wordt de theme song van de James Bond-film ‘Goldfinger’ te zingen. Uitgerekend dit nummer komt in Engeland niet verder dan nummer 21, maar het buitenland is om en het regent top tien hits voor ‘Goldfinger’.

Ze verschijnt in verschillende Amerikaanse TV-shows en krijgt in 1970 veel succes met het album ‘Something’. De titelsong wordt haar tweede grote hit in de Veronica Top Veertig. ‘Something’ was een hit van The Beatles en geschreven door George Harrison, als een ode aan Pattie Boyd. In 1971 wordt Bassey voor de tweede maal gevraagd voor een Bond film. Ditmaal neemt ze het themanummer op van ‘Diamonds Are Forever’. Met ‘This is my life life’, (1979) dat in Nederland een enorme hit wordt.  Ze zong het eind jaren zestig al tijdens een optreden op het San Remo Music Festival in Italië als ‘La Vita’. Norman Newell schrijft op die muziek een Engelse tekst en dat wordt het nummer waar Shirley Bassey steevast haar optredens mee afsluit. Datzelfde jaar neemt ze de theme song op voor de Bond-film Moonraker: haar derde!  

Eind jaren negentig is ze opnieuw in de internationale hitlijsten te vinden, als ze samenwerkt met het danceduo Propellerheads voor de single ‘History Repeating’. Afgelopen jaar verscheen haar album ‘O owe it al lto you’, als een cadeau aan haar grote schare fans.

 
Translate »
Share This