• Twitter
  • Facebook
Credits: Bert Verhoeff Anefo, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14-17). Op Rivierenland Radio zal Erik Beks voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12 en 14.00 en 17.00 en 18.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

Een maand voordat het Eurovisie Songfestival van 1972 zou gaan plaatsvinden, wist Radio Veronica al, dat Nederland een belangrijke troef in handen had. Op 26 februari al ging de Alarmschijf van naar ‘Als het om de liefde gaat’ van Sandra & Andres. Het nummer was de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Hans van Hemert (muziek) en Dries Holten (Andres, lyrics) schreven deze bijdrage. Sandra & Andres zongen voor het Nationale Songfestival deze en twee andere nummers: ‘Oude zigeuner’ (de B-kant van de single) en ‘Lang niet zo fijn’.

Het Eurovisie Songfestival vond plaats in het Schotse Edinburgh. Eigenlijk zou de plaats van de grote zangcompetitie Monaco moeten zijn omdat Severine het jaar daarvoor won met ‘Un banc, un arbre, une rue’. Maar Radio-Télé-Monte Carlo was een kleine omroeporganisatie en beschikte niet over voldoende geldelijke middelen. Nederland trad als laatste deelnemer aan op het podium, na Vicky Leandros voor Luxemburg. De in groen gestoken Sandra & Andres wisten het publiek te bewegen tot luid meeklappen en dat was voor het eerst in de Eurovisiegeschiedenis. Uitgereknd België beloond Nederland met de minste punten. Onze Zuiderburen gaven maar 2 puntjes. Uiteindelijk belandden Sandra & Andres op de 4e plaats, wat overigens een prachtige prestatie was. In de Veronica Top Veertig bereikte ‘Als het om de liefde gaat’ de 3e plaats.

 
Translate »
Share This