• Twitter
  • Facebook

Op 4 november 1978 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Love Don’t Live Here Anymore’ van Rose Royce.   Het nummer werd geschreven door Miles Gregory, en stond op de LP ‘Strikes again’. In de single werd gebruik gemaakt van de elektronische LinnDrum-machine, een drumcomputer. In 1978 was dat nog niet gebruikelijk. Een jaar eerder was de Amerikaanse band doorgebroken in Nederland met ‘Carwash’. In het voorjaar van 1978 bereikte ook ‘Wishing on a star’ de Nederlandse Top Veerig.

Voor het ontstaan van Rose Royce gaan we terug naar 1973. Op de middelbare school richtten trompettist Kenny Copeland en drummer Henry Garner de band Total Concept Unlimited op. Aangevuld met trompettist Freddie Dunn en saxofonist Michael Moore doet de groep succesvol auditie voor de begeleidingsband van Edwin Starr. Later wordt de band uitgebreid en wordt de groepsnaam veranderd in Magic Wand. Door hun werk als begeleidingsband van Edwin Starr komt producer Norman Whitfield, die destijds verbonden was aan Motown, met de groep in aanraking. Whitfield vraagt de groep studiowerk te doen en de begeleiding van onder anderen The Undisputed Truth en The Temptations te verzorgen. Toen Whitfield naar een andere platenmaatschappij ging, ging de groep met hem mee.

In 1976 kreeg Whitfield de vraag om de soundtrack voor de komische film Car Wash te produceren. Hij was al bezig met het debuutalbum voor Rose Royce en besloot dat materiaal te gebruiken voor de soundtrack. Dit leverde Rose Royce een nummer 1-hit op in de Billboard Hot 100 met het titelnummer ‘Car Wash’. In Nederland bereikte het nummer de top tien. ‘Love don’t live here anymore’ werd de tweede top tien hit in Nederland voor Rose Royce. O.a. Madonna en Jimmy Nail maken er een succesvolle cover van.

 
Translate »
Share This