Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 8 september 1973 werd ‘Dag zuster Ursula’ van Rob de Nijs uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Net als ‘Malle Babbe’ werd het lied geschreven door Lenneart Nijgh en Boudewijn de Groot.

Rob de Nijs deed in 1970 mee aan de musical Salvation, waar hij in contact kwam met Lennaert. De reacties naar aanleiding van de première in Carré waren negatief –  na het zien van de Amsterdamse show besloot de directeur van de schouwburg in Venray de geplande voorstellingen in zijn theater te annuleren. Het muziekspektakel mag dan geen succes zijn, maar de samenwerking met Nijgh is een feit. Nijgh besloot een aantal nummers voor De Nijs te schrijven, samen met Boudewijn de Groot, om zo zijn carrière weer op gang te brengen. De eerste pennenvrucht was ‘Jan Klaassen de trompetter’. De opvolger werd ‘Dag zuster Ursula’.  

Rob de Nijs scoorde 10 jaar eerder, in 1963, zijn eerste hit met “Voor Sonja Doe Ik Alles”. De B-kant van de single werd een nog veel grotere hit. Dat was “Ritme Van De Regen”. Na een aantal succesvolle jaren zakte zijn populariteit in de tweede helft van de sixties wat weg., maar niet voor lang.  Dankzij de TV series “Oebele” en “Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer” waar hij de hoofdrol kreeg, was hij terug in de picture. Met “Dag Zuster Ursula” scoorde hij een grote hit in de Radio Noordzee Top 50. Het nummer bereikte de 5e plaats.

 
Translate »
Share This