Elke dag staan we bij Hitzound  stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 2 juni 1973 werd ’Kodachrome’ van Paul Simon uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Het was zijn derde solo hit in de charts na een uiterst succesvolle periode met Simon & Garfunkel. ‘Mother and child reunion’ en ‘Me and Julio down by the schoolyard’ kwamen uit in 1972.

In Engeland ging dit door Paul zelf geschreven ‘Kodachrome’ in de ban bij de BBC, want het werd vernoemd naar de Kodak-film voor kleurenfoto’s en het ging volgens hen dus om het maken van reclame en dat mocht daar niet. Wat ooit een groot en winstgevend bedrijf was, werd Kodak in de loop der jaren achterhaald door nieuwe digitale ontwikkelingen en het ging daar niet snel genoeg in mee.  

Oorspronkelijk had Paul Simon als titel ‘Going home’ in gedachten als titel voor dit nummer. Had hij dat zo gelaten, dan was er van die Britse ban wellicht  geen sprake geweest. In Nederland hadden de radiostations maling aan de boycot en werd het gelukkig volop gedraaid. Zeker door Radio Noordzee, getuige de Treiterschijf keuze.  ‘Kodachrome’ stond op Simon`s album ‘There Goes Rhymin’ Simon’ en bereikte de 17e plaats in de Radio Noordzee Top 50.

 
Translate »
Share This