• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 53 Blue Oyster Cult – Don’t fear the reaper (1976)

Er zijn van die platen, die de Nederlandse Top Veertig nooit hebben gehaald en toch de tand des tijds hebben doorstaan. ‘(Don’t Fear) The Reaper’ is daar een voorbeeld van. Het nummer is van Blue Öyster Cult. Deze Amerikaanse rockband werd opgericht in 1967. De mannen zijn het bekendst van twee nummers: (Don’t Fear) ‘The Reaper’ van het album ‘Agents of Fortune’ uit 1976 en ‘Burnin’ for You’ van het album ‘Fire of Unknown Origin’ uit 1981.  ‘The Reaper’ werd geschreven door zanger en gitarist Donald “Buck Dharma” Roeser. Waar haalde hij zijn inspiratie weg?

“I wrote it because I was feeling mortal,” aldus de zanger. “I had just been diagnosed with a heart arrhythmia. It turned out to be not life-threatening at all, but it certainly got me thinking about it. I just thought about, is there life after death? Could lovers somehow reunite across the realm of living and dying? Is there something else out there, and can you come back?”

De singleversie van “(Don’t Fear) The Reaper” was ruim een minuut korter dan de albumversie, aangezien de langzame opbouw aan het begin van het nummer werd weggelaten. De single bereikte de twaalfde plaats in de hitlijsten in Amerika, terwijl het nummer in Nederland struikelde in de Tipparade. De laatste jaren heeft het nummer echter wel een notering in de TOP 2000. ‘The reaper’ werd gebruikt in onder andere de televisieverfilming van het boek The Stand van Stephen King.

 
Translate »
Share This