• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 46 Kate & AnnaMcGarrigle – Complainte por Ste.Catherine (1976)

Op 13 maart 1976 komen Kate & Anna McGarrigle binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Complainte Pour Sainte Catherine’. In 1967 zetten het tweetal de eerste belangrijke stap in de muziek. De National Film Board of Canada vraagt Kate & Anna de muziek bij de promotiefilm Helicopter Canada te schrijven. In het begin van de jaren zeventig beginnen de composities van de McGarrigles in insiders-kringen de aandacht te trekken. Begin jaren zeventig neemt Linda Rondstadt Spring Anna’s Heart Like A Wheel op.

‘Complainte Pour Sainte Catherine’ van het Canadese folkduo Kate & Anna McGarrigle verscheen op hun debuutalbum ‘Kate & Anna McGarrigle’.  De single werd uitgeroepen tot Alarmschijf op 6 maart 1976. ‘Complainte pour Ste. Catherine’ was  geschreven door Philippe Tatartcheff en Anna McGarrigle.  Eigenlijk was het liedje bedoeld als B-kantje van ‘Hommage à Henri Richard’, een solosingle van Anna McGarrigle.

Het werd geschreven nadat de Montreal Canadiens in de playoffs van de National Hockey League stonden, maar de single kende geen succes nadat de Canadiens verloren van de New York Rangers. (1975) Vervolgens namen Kate & Anna McGarrigle het op voor hun debuutalbum. ‘Complainte pour Ste. Catherine’ bereikte de 17e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Het nummer werd door diverse artiesten gecoverd, waaronder door Kirsty MacColl. Marie Bergman bracht in 1977 in het Zweeds een cover uit onder de titel “Ingen kommer undan politiken”. Wijlen Roxette-zangers Marie Fredriksson nam deze versie in 2006 opnieuw op. 

Intussen hebben zowel Kate`s kinderen Rufus Wainwright als Martha Wainwright een eigen carrière in de muziek. Kate zelf overleed in 2010 aan kanker en is 63 jaar geworden.

 
Translate »
Share This