• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 79 Jasperina de Jong – De wandelclub (1967)

Deze vlot gebekte diva uit het Nederlands cabaret heeft zich ook geplaatst in de Top 100 One Hit Wonders. Want Jasperina werd ook een begenadigd zangeres.  In eerste instantie wilde zij een balletdanseres worden en volgde daarom vanaf haar vijftiende balletlessen. Dit werd niet wat ze ervan had verwacht en ze was eigenlijk ook al te oud. Ze besloot vervolgens om artiest te worden. Haar ouders stonden niet achter deze wens: zij vonden een degelijk beroep nodig om te voorzien in het levensonderhoud. Ze lieten haar echter wel vrij in haar keuzes en in 1959 deed ze auditie bij het ABC-cabaret van Wim Kan.

En: ze werd door Kan afgewezen wegens. . . . .  gebrek aan talent!  Hoe pijnlijk was dat. Wim trok zich later bij wijze van spreken dan ook de haren uit zijn hoofd. Jasperina liet zich niet ontmoedigen en ging op een cabaretcursus bij Cor Lemaire en later bij Bob Bouber waar ze haar talenten verder ontwikkelde. Bij Bouber hoorde ze in 1960 over Eric Herfst en Ben Rowold en hun cabaretgroep Lurelei. Dat was een van de vele studentikoze cabaretgroepjes uit die tijd. Bij Lurelei werd ze de leading lady nadat Adèle Bloemendaal was vertrokken. Met Eric Herfst van het cabaretgezelschap begon ze een relatie die tot zijn dood in stand bleef.

In het voorjaar van 1967 scoorde Jasperina een hit in de Veronica Top Veertig met het nummer ‘De wandelclub’, dat oorspronkelijk geschreven werd door Toon Hermans voor diens film Moutarde van Sonaansee uit 1959, in 1995 gecoverd door Sugar Lee Hooper.  Met ‘De minutenwals’ en ‘Dobbe, dobbe, dobbe’ behaalde Jasperina later enkel een Tipparade notering.

In 1982 had Jasperina de hoofdrol in de musical Fien in première. Jasperina vertolkte hierin de legendarische actrice Fien de la Mar. Toen ze met de musical op tournee ging, werd bij haar levenspartner Eric Herfst een hersentumor geconstateerd. Na zijn overlijden (1985)  stortte Jasperina zich volledig op haar werk. Zo speelde ze de hoofdrol in de heropvoering van de Annie M.G. Schmidt-musical Heerlijk duurt het langst en de voorstelling Marlene waarin ze in de huid kroop van Marlene Dietrich.

 
Translate »
Share This