• Twitter
  • Facebook
Credits: PaddyNapper, Wikipedia

Dragon FM en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. Dit mogen winnende acts zijn, maar ook acts die in de halve finale van het Songfestival bleven steken. Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com (linksboven, klik op envelopje) of op de FB pagina van Hitzound.

In 1995 nam Secret Garden namens Noorwegen deel aan het Eurovisie Songfestival met ’Nocturne’. Het 40e Songfestival vond plaats in het Ierse Dublin. De Noorse bijdrage ‘Nocturne’ was voor het grootste gedeelte instrumentaal, want het bevat slechts 24 Noorse woorden. De melodie van het lied werd verzorgd door een viool, gespeeld door het Ierse lid van het duo, Fionnuala Sherry. Op het songfestival werd de groep bijgestaan door de Noorse zangeres Gunnhild Tvinnereim, die voor de rest niets met de groep te maken had. Het nummer was geschreven door Rolf Løvland, pianist/ componist van Secret Garden.  In 1985 had hij het nummer ‘La det swinge’ geschreven, waarmee de Noorse Bobbysocks wonnen. Tien jaar later deed Secret Garden het opnieuw! Daarmee had Rolf twee winnende songfestival nummers op zijn naam gebracht. Zweden, dat op de 3e plaats eindigde, protesteerde tegen de uitslag omdat het nummer voor het grootste deel instrumentaal was.  De regels voor het Eurovisiesongfestival werden daarna veranderd zodat in het vervolg niet meer mocht aangetreden worden met zo weinig tekst.

Het eerste album van Secret Garden met ‘Nocturne’  was een internationaal succes en ging één miljoen keer over de toonbank.  Het behaalde platina in Noorwegen en Zuid-Korea en goud in Ierland, Hongkong en Nieuw-Zeeland. Secret Garden bereikte de 13e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This