Elke dag staan we stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 17 februari 1973 werd ’Ik ben een aap’ van Nico Haak uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. De  voormalig autospuiter uit Delft had al twee Nederlandstalige hits op zijn naam gebracht.  Een jaar eerder brak hij door in Nederland met ‘Het whiskeylied’.

Maar de eerste stappen in de muziekwereld zette hij met Martin Stoelinga, de manager van After Tea. Hij bracht Nico Haak in contact met Polle Eduard, gitarist van dezelfde band. After Tea had al succes geboekt met een Nederlandstalig nummer. Maar dan onder de naam De Martino’s met ‘Moest dat nou’, wat een parodie was op de smartlappen van de Heikrekels.  Onder de schuilnaam A.Lopikerwaard schrijft Polle het nummer ‘Ik Wil Zo Graag In Mijn Leven’. Geproduceerd door  Han Grevelt. Een succes wordt de single niet, maar het duo heeft de smaak te pakken. Eduard schrijft de muziek, waarna ze samen bij Haak thuis de teksten verzinnen.

Onder de naam De Paniekzaaiers duiken Polle Eduard en Nico Haak de studio in. Peter Koelewijn wordt erbij gehaald als producer en medecomponist.  Wat kan er nog misgaan? Nou, niks dus: ‘Het Whiskeylied’ wordt de eerste Haak hit in de Veronica Top Veertig. De naam verandert in Nico Haak & De Paniekzaaiers en de single Tango Johnny doet het in de zomer van 1972 ook goed.  Voordat de “Joekelille’ in 1973 Nico`s eerste top tien hit wordt, komt eerst ‘Ik ben een aap’ uit. Het nummer flopte.

 
Translate »
Share This