• Twitter
  • Facebook
Credits; AVRO, TopPop,Beeld en Geluid, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14-17). Op Rivierenland Radio zal Erik Beks voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12 en 14.00 en 17.00 en 18.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

1974 was een legendarisch Songfestival jaar. Plaats van bestemming was Brighton in Engeland. Weliswaar won Engeland een jaar eerder niet het Eurovisie Songfestival, want die zege was voor Luxemburg, die met Anne-Marie David de meeste punten verzamelde. Engeland eindigde in 1973 als 3e met ‘Power to all our friends’. In 1974 wist ABBA te winnen met ‘Waterloo’. Geen Eurovisie Songfestivalwinnaar zou beroemder worden dan ABBA. Toch had Zweden een geduchte concurrent en die kwam uit Nederland. Voor Nederland traden het succesvolle duo Mouth & MacNeal aan.

Net als in 1972 en 1973 werd voor een finale gekozen met één intern gekozen kandidaat, die verschillende nummers bracht. In 1974 waren Mouth & MacNeal de uitverkorenen. Zij zongen drie nummers, waarna een jury het oordeel velde. ‘Ik zie een ster’ werd gekozen als het winnende liedje. Voor het Eurovisiesongfestival werd een Engelstalige vertaling gemaakt: ‘I see a star’. Deze Engelstalige versie zou uiteindelijk heel hoog, op de derde plaats, eindigen in de finale.  Gerrit den Braber, Hans van Hemert en Piet Souer schreven het lied, dat ging over de glinstering van hoop na een ruzie tussen partners. Op de single belande ‘Liefste’ (ook een nummer van het Nationale Songfestival) op de B-kant. ‘I see a star’ was de enige hit in Engeland voor Willem Duyn (Mouth) en Sjoukje van ’t Spijker (Maggie MacNeal). Het nummer behaalde in de Veronica Top Veertig de 3e plaats.

 
Translate »
Share This