• Twitter
  • Facebook
Credits: Zafiro Records

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14.00-17.00). Op Rivierenland Radio zullen Erik Beks, Dick Westerdijk en Kees Veerman voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12.00 en 14.00 en 17.00 en 23.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

1973 was een goed Songfestival jaar. Annemarie David deed voor Luxemburg goede zaken, net als Cliff Richard voor Engeland. Spanje koos voor Mocedades met ‘Eres tu’. Het festijn vond dat jaar plaats in Luxemburg in het Nouveau Théatre. Want een jaar eerder wist Vicky Leandros voor het ministaatje de winst binnen te slepen met ‘Apres toi’. In 1973 waren de veiligheidsmaatregelen extreem vergroot. Dat had alles te maken met de deelname van Israël, dat in dit jaar zijn intrede deed. Een jaar eerder vond er tijdens de Olympische Spelen in München een gruwelijke aanslag plaats op Israëlische atleten. Er gingen geruchten, dat Ilarit, de Israëlische zangeres, tijdens haar optreden een kogelvrij vest droeg. Ook mocht het publiek tijdens het festival niet opstaan, om zo niet het risico te lopen door het beveiligingspersoneel te worden neergeschoten.

Mocedades werd al in 1967 opgericht, door een aantal studenten uit Bilbao. Destijds noemden ze zich Voces y Guitarras opgericht. Een jaar later komen ze onder de vleugels van Juan Carlos Calderón. De groepsnaam wordt dan veranderd in Mocedades. In het begin waren er acht leden: de familie Uranga (de 3 zussen Amaya, Estíbaliz en Izaskun en broer Roberto), de broers Rafaél en Sergio Blanco en verder nog José Ipiña en Francesco Panera.  In 1973 waren er nog twee zangeressen en vier gitaar spelende mannen over.  ‘Eres tu’ werd door Cliff Richard, die opnieuw aantrad voor Engeland (met het ijzersterke ‘Power to all our friends’) gezien als grootste concurrent. Dat klopte; want Mocedades eindigde uiteindelijk net boven Engeland. Maar helaas won Mocedades het Eurovisie Songfestival niet; ze eindigde als tweede, achter Anne Marie David, die Luxemburg de tweede overwinning op rij bezorgde.

Maar ‘Eres tu’ werd op zijn manier ook een winnaar. Het nummer werd een wereldwijd succes voor Mocedades en bereikte zelfs de top 10 van de Amerikaanse Billboard Hot 100. In de Veronica Top Veertig belandde ‘Eres tu’ op nummer 3.

 
Translate »
Share This