• Twitter
  • Facebook
Credits: Eric Koch, Anefo, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14-17). Op Rivierenland Radio zal Erik Beks voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12 en 14.00 en 17.00 en 18.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

Het lijkt bijna niet mogelijk, maar in 1970 namen maar 12 landen deel aan het Eurovisie Songfestival. Tegenwoordig telt een halve finale al meer deelnemers. In 1970 werd het Eurovisie Songfestival gehouden in Amsterdam. Het was een sterk festival, waar onder andere Julio Iglesias en Katja Ebstein aan deelnamen. Zij wonnen niet. Dat deed Dana met ‘All kinds of everything’ voor Ierland. Voor Groot Brittannië trad Mary Hopkin aan met ‘Knock, knock, who’s there’. Het nummer werd geschreven door John Carter en Geoff Stevens. Hopkin was intern gekozen en het publiek kon kiezen uit zes liedjes. Stemmen ging niet via de telefoon, maar ouderwets via de post.

Tot haar verbijstering werd ‘Knock, knock who’s there’ het liedje met de meeste punten. Niet alleen het Engels publiek was overtuigd van een overwinning, maar Europa was dat ook. Tenslotte had Paul McCartney voor haar de internationale hit ‘Those Were The Days’ voor haar geschreven. De opvolger, ‘Goodbye’ werd zo mogelijk een nog groter hit (nummer 1 in Nederland). Maar Mary geloofde zelf niet in een overwinning. Een paar jaar later vertelt ze: “Ik schaamde me kapot. Het is verschrikkelijk om op het podium te staan met een lied dat je haat.” Echter: “Ik heb geen spijt dat ik heb meegedaan, maar ik zou het niet erg vinden als ik het allemaal per ongeluk vergat”. Met ‘Knock, knock, who’s there’ scoort Mary Hopkin een nummer 3 hit in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This