• Twitter
  • Facebook
Credits: Polydor, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14.00-17.00). Op Rivierenland Radio zullen Erik Beks, Dick Westerdijk en Kees Veerman voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12.00 en 14.00 en 17.00 en 23.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

Voor deze songfestival tip gaan we terug naar 1977. Marie Myriam neemt namens Frankrijk deel aan het Eurovisie Songfestival dat in Londen werd gehouden met ‘L’oiseau et l’enfant’. De zangeres bracht een deel van haar jeugd door in Belgisch Congo (huidige Democratische Republiek Congo) in een Portugees gezin. In 1963 vertrok Marie samen met har hele familie naar Parijs. Daar woonden ze in een vervallen hotel in Parijs. Haar ouders besloten er een restaurant van te maken dat ze Le Ribatejo noemden.

Elke avond traden er fadozangers op. Op een dag bezocht de auteur-componist Jean-Paul Cara het hotel en ziet Marie Myriam zingen. Hij ontdekt het potentieel van Myriam. Die is dolblij, want ze droomde er altijd al van om zangeres te worden. ‘Lóiseau et l’enfant’ werd gecomponeerd door Jean Paul Cara en geschreven door Joe Gracy. Marie Myriam zong Frankrijk met L’oiseau et l’enfant naar een vijfde overwinning. Het was trouwens nog even spannend, want vooraf hing diskwalificatie als een zwaard van Damocles boven haar hoofd.

Wat was er aan de hand?  In een interview met een Belgisch tijdschrift vertelde Marie: “We wisten niet dat het lied maar precies 3 minuten mocht duren, het mijne duurde 3 minuten en 8 seconden. De regisseur riep ons in zijn bureau om te zeggen dat we gediskwalificeerd konden worden. Mijn dirigent zei me dat het mogelijk was om het terug te brengen naar 3 minuten, maar dan alleen als we het tempo wat zouden opdrijven. Probleem: in L’oiseau et l’enfant is er geen enkel moment dat ik niet zing. Niemand heeft het gezien, maar ik was op het einde echt buiten adem. Toen ik de laatste keer L’enfant, c’est moi zong, zei ik ‘oef’.”  In Nederland behaalde Marie Myriam de 17e plaats met ‘L ‘oiseau et l’enfant’.

 
Translate »
Share This