• Twitter
  • Facebook

Credits: Sire, Warner Bros

Terug naar 7 april, maar dan in 1990! Op deze dag kwam Madonna binnen in de Nationale Hitparade met ‘Vogue’. De zangeres schreef en produceerde het nummer met Shep Pettibone. Hij was één van haar vaste remixers: zo remixte hij ‘Into the groove’ en ‘True blue’. Deze samenwerking zou in 1992 uitmonden in een heel album: ‘Erotica’. De track ‘Vogue’ was de eerste singel van haar album ‘I’m Breathless’ (1990).  Grappig genoeg was ‘Vogue’ aanvankelijk geschreven als B-kant voor ‘Keep it Together’, dat de laatste singel van het album ‘Like a Prayer’ zou worden. Madonna’s platenmaatschappij Warner vond het nummer echter te sterk om enkel als B-kant uit te brengen. Er werd besloten om het nummer ‘Vogue’ uit te brengen als nieuwe singel en het toe te voegen aan het album ‘I’m Breathless’.

Madonna schreef de tekst van ‘Vogue’ in het vliegtuig van New York naar Londen, en liet zich inspireren door de dansstijl die op dat moment opkwam in de gayclubs van New York: vogueing. Deze dansstijl is geïnspireerd door de poses van modellen in modetijdschriften als Vogue. Door het nummer ‘Vogue’ werd deze dansstijl bekendgemaakt bij het grote publiek en werd korte tijd een rage in clubs.

De video voor ‘Vogue’ werd geregisseerd door David Fincher, met wie Madonna al had samengewerkt voor de clips “Express yourself” en “Oh Father”. De sfeer van de video is gebaseerd op filmsterren uit de jaren 30 en’50, die in het nummer door Madonna worden genoemd. Voorbeelden hiervan zijn Greta Garbo, Marilyn Monroe, James Dean en Grace Kelly.  In de clip is een belangrijke rol weggelegd voor de dansers van haar Blond Ambition Tour van 1990. Tijdens de opname van de clip waren de repetities voor die tour in volle gang. De singel werd een wereldwijd succes. Madonna behaalde zowel in Amerika als Engeland de 1e plaats. ‘Vogue’ bereikte de tweede plaats in de Nationale Hitparade.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This