• Twitter
  • Facebook
Credits: VugarIbadov-Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14.00-17.00). Op Rivierenland Radio zullen Erik Beks, Dick Westerdijk en Kees Veerman voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12.00 en 14.00 en 17.00 en 23.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd?

In 2012 vond het Eurovisiesongfestival plaats in de Crystal Hall in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Het was de eerste maal in de geschiedenis dat het Eurovisiesongfestival plaatsvond in dat land.  Azerbeidzjan dankte de organisatie aan de overwinning van Ell & Nikki een jaar eerder met het nummer ‘Running scared’.  Voor Zweden was Loreen afgevaardigd met ‘Euphoria’. De Zweedse zangeres van Marokkaans-Berberse afkomst had een jaar eerder ook al meegedaan aan MelodiFestivalen, de Zweedse voorrondes voor het Eurovisie Songfestival. Zij haalde toen de finale echter niet met ‘My Heart Is Refusing Me’.

In 2012 had ze meer geluk met haar bijdrage ‘Euphoria’. Ze won niet alleen de Zweedse voorrondes, maar met groot gemak ook het Eurovisie Songfestival. Ze zegevierde met meer dan 100 punten verschil van Rusland, die op de 2e plaats wist te eindigen. Voor Zweden was dit de 5e overwinning.

Achteraf liet het Azerbeidzjaanse ministerie van Staatsveiligheid weten dat het een aanslag op de finale van het Eurovisiesongfestival verijdeld had. Terroristen zouden met behulp van explosieven buitenlandse gasten en president Aliyev willen vermoorden. Tijdens de arrestatie van de verdachten brak een vuurgevecht uit, waarbij twee terroristen de dood vonden. De Azerbeidzjaanse autoriteiten maakten het nieuws pas na afloop van het Eurovisiesongfestival wereldkundig om geen onrust te zaaien tijdens het festival.

In Loreens thuisland Zweden behaalde ‘Euphoria’ de eerste plaats en behaalde vijf keer platina. Het nummer werd ook in de andere Europese landen een mega grote hit. Zo stond Loreen een half jaar genoteerd in de Nederlandse Top Veertig, waar ze de 2e plaats behaalde.

 
Translate »
Share This