Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 12 oktober 1981 viel de keuze van Frits Spits op ‘O superman’ van Laurie Anderson. Het was zijn meest spraakmakende keuze ooit. Het nummer greep je bij de keel of je haatte het uit de grond van je hart.

Het minimalistische nummer werd een onverwachte hit. Het duurde 8 minuten en 21 seconden en was destijds de langste Top Veertig en Nationale Hitparade hit in de geschiedenis. De single deelde het record met ‘Halo of Flies’ van Alice Cooper, dat eveneens 8:21 duurde. Later zijn er langere Top Veertig-hits geweest, maar die waren allemaal op cd-single verschenen. ‘O Superman’ en ‘Halo of Flies’ zijn derhalve nog altijd de langste 7″-vinylsingles die in de Top 40 en Nationale Hitparade hebben gestaan.  Deze single van Anderson bereikte de 9e plaats in de Nederlandse Top Veertig. In 1997 zou ze overigens nog een keertje in de hitlijst staan, maar dan als één van de artiesten die meewerkte aan ‘Perfect day’ van Lou Reed. (voor een benefietuitzending van de BBC voor kinderen in nood)

Door de lengte was het nummer feitelijk radio-onvriendelijk. Bart van Leeuwen knipte de single terug tot 4 minuten en 20 seconden in de uitzendingen van de Nederlandse Top Veertig. ‘O Superman’ bestond uit een kale achtergrond van twee elkaar afwisselende akkoorden bestaande uit een steeds herhaalde uitgesproken lettergreep “ha ha ha ha ha”, met daarover de gesproken tekst die door een Vocoder gehaald is. Hoe weird het nummer ook was, het bleek nog een cover te zijn ook! Het lied is oorspronkelijk afkomstig van de aria “Ô Souverain, ô juge, ô père” uit Jules Massenets opera Le Cid.

 
Translate »
Share This