• Twitter
  • Facebook
Credits: Martin Fjellanger, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14-17). Op Rivierenland Radio zal Erik Beks voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12 en 14.00 en 17.00 en 18.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

In 2019 nam de Noorse groep KEiiNO deel aan het Eurovisie Songfestival met hun bijdrage ‘Spirit in the sky’.  Het festival werd dat jaar gehouden in de Expo van Tel Aviv, in Israel. De tekst van het nummer was geïnspireerd door de oude religie van de Sami. Zij geloofden dat iedereen een ‘helpgeest’ had, in de vorm van een bepaald dier. Verder is het lied volgens KEiiNO een verhaal over ‘dappere mannen en vrouwen die vechten voor het recht om gerespecteerd en geliefd te worden’.

De Noorse omroep NRK had tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival een protest ingediend bij de EBU, omdat tijdens het optreden van KEiiNO er technische problemen waren tijdens de opvoering van hun nummer. DE Noorse omroep wilde dat KEiiNO het optreden opnieuw mocht doen. De EBU wees de klacht af. Hoe dan ook smulde het publiek van het optreden, want Noorwegen kreeg veel bijval toen ze het nummer hadden gezongen tijdens de finale.

Opvallend was echter, dat tijdens de puntentelling de internationale jury’s in totaal slechts 40 punten gaven aan KEiiNO.  Maar bij de televoters bleek de Noorse groep razend populair. Het internationale publiek gunde de groep maar liefst 291 punten, waardoor de Noren van bijna de laagste positie uiteindelijk als 6e eindigden in de grote finale. In Noorwegen werd ‘Spirit in the sky’ met driemaal platina bekroond en was het een nummer 1 hit. In Nederland behaalde KEiiNO geen notering in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This