• Twitter
  • Facebook
Credits: LTV Ziņu dienests, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14.00-17.00). Op Rivierenland Radio zullen Erik Beks, Dick Westerdijk en Kees Veerman voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12.00 en 14.00 en 17.00 en 23.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

Het Eurovisie Songfestival werd vorig jaar gewonnen door Oekraïne met ‘Stefania’, afkomstig van de folk-rapgroep Kalush Orchestra.  Eigenlijk werd het nummer geschreven, zonder dat het een politieke lading had. Maar de brute inval van Rusland in Oekraïne maakte van ‘Stefania’ een strijdlied voor de bevolking. In het nummer beschrijft de band hoe de moeders door het harde leven in Oekraïne werden gevormd. Een kind ziet hoe zijn moeder veroudert, maar ook hoe ze zich heeft ontwikkeld en hoe sterk ze is geworden. De bevolking ziet in haar Oekraïne terug: het illustreert een tragisch verlangen naar de tijd waar de burgers nog veilig onder de vleugels van hun land zaten.

Dat Kalush Orchestra werd afgevaardigd door Oekraïne, was aanvankelijk niet voorzien. ‘Stefania’ eindigde in de voorronde van Oekraïne als tweede, achter Alina Pasj. Men kwam er echter achter dat  Pash in 2015 op de Krim, het schiereiland van Oekraïne dat in 2014 door Rusland onwettig werd geannexeerd, zou zijn geweest. Pash bleek reisdocumenten hebben vervalst, in de hoop dat dit niet zou worden ontdekt.

Pasj trok zich noodgedwongen terug en zo mocht Kalush Orcherstra alsnog naar Italie, waar het Eurovisie Songfestival werd gehouden. ‘Stefania’ won met overmacht het Eurovisiesongfestival en werd de derde Oekraïense songfestivalzege. Het nummer was in vele landen een grote hit. Niet in Nederland, waar het niet verder kwam dan de 38e plaats.

 
Translate »
Share This