• Twitter
  • Facebook

Credits: Not on Label

Op 12 februari, maar dan in 1983, komt Kadanz binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘In `t Donker’. Het werd gepend door de bandleden Frans Bakker en Herman Schulte. Deze debuutsingel was te vinden op hun LP ‘Donkerblauw’.  De groep uit Utrecht nam het liedje in eigen beheer op.  Kadanz kwam voort uit de homo-cabaretgroep Spitsroeden, met naast Frans Bakker ook Herman Schulte en Kees van den Berg. In de ruim twee jaar dat de groep bestond, verschoof het accent van de optredens steeds meer van conferences met liedjes naar popsongs, die minder een homo-karakter hadden.

Dit resulteerde in Kadanz met Bakker als gitarist en zanger, Van den Berg als toetsenist, Eric van der Wal op drums en Martijn van Tour als bassist. Schulte was actief als tekstschrijver en percussionist. ‘In `t Donker’ was ook gelijk de eerste hit van Kadanz. De singel bereikte de 23e plaats in de Nederlandse Top 40.

Kees van den Berg van Kadanz vertelt: “De inspiratie is gekomen door de situatie in Polen op dat moment, toen Lech Walesa leider van de vakbond was. Er werd veel gedemonstreerd en dat dreigde uit de hand te lopen, in een burgeropstand. Nu is natuurlijk ook van alles aan de hand in de wereld, dus het is eigenlijk een tijdloos nummer.”

Maar er was nog een motief, aldus Kees: “Het werd ook wel gebruikt door mensen die uit de kast kwamen bijvoorbeeld. Want cabaretgroep Spitsroeden waar wij inzaten was een flikkercabaret. ‘Als je zwijgt dan horen ze je niet, hou je adem in maar stik niet’ was een soort motto waar je je aan vast zou kunnen houden, zo werd het ook wel opgevat.” 

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This