Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 8 december 1973 werd ‘Meer’ van Jan van Veen uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal.  Het was niet zijn eerste plaatje. Eerder maakte hij, in 1969 met Veronica DJ`s Rob Out en Lex Harding als Los Piratos het nummer ‘Wij zijn piraten’, origineel van Steam.  Dat werd uitgeroepen tot Alarmschijf. In 1970 verliet hij met ruzie het zendschip Veronica. Samen met Willem van Kooten presenteerde hij korte tijd programma’s bij Radio Noordzee Internationaal.

Er bestaan twee versies van de single ‘Meer’. In de eerste versie bekritiseert de voormalige programmaleider van Radio veronica het materialisme van mensen en probeert hij duidelijk te maken dat gelukkig zijn en veel bezitten niet per se samen hoeven te gaan.

De andere versie van ‘Meer’ staat bekend als de Radio Noordzeeversie, die over dezelfde orkestband werd ingesproken. Al in 1973 doemde het zwarte scenario op, dat de populaire zeezenders offline moesten van de politiek.  Dat trof o.a. Radio Noordzee en Radio Veronica. Nederland was van plan om het Verdrag van Straatsburg te ratificeren. Als dat zou gebeuren, zo liet de tekst van de Noordzeeversie doorschemeren, dan zouden de fans van diskjockeys als Ferry Maat, Tony Berk, Leo van der Goot en hun collega’s hun favoriete programma’s door het verbod op medewerking aan de zee zenders moeten missen. Het nummer ‘Meer’ bereikte de 20e plaats in de Radio Noordzee Top 50.

Na zijn zee zender periode ging Jan aan de slag bij het Nederlands publiek omroepbestel, bij de AVRO, waar hij zijn populaire radio programma Candlelight voortzette. Dit programma maakte hij al bij Radio Veronica. Na de Hilversum 3 periode verhuisde hij met Candelight naar Sky Radio.

 
Translate »
Share This