• Twitter
  • Facebook
Credits: Mariann Records, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14-17). Op Rivierenland Radio zal Erik Beks  voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12 en 14.00 en 17.00 en 18.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

In 1984 vond het Eurovisie Songfestival plaats in Luxemburg, dankzij de overwinning van Corinne Hermes met ‘Si la vi eest cadeau’. Negentien landen namen deel, waaronder drie Zweedse broers Herrey. Dat waren Richard, Per en Louis. Hun vader zag dat zijn jongens al op jonge leeftijd talent hadden. Hij stond versteld van de danskwaliteiten van Richard, ook al was hij toen pas 7 jaar. En Per blijkt liedjes te kunnen schrijven. Kunnen ze geen popgroepje vormen?  Als de familie Herrey naar Amerika vertrekt, mogen alle drie jongens naar een belangrijke dansschool. Zo doen de jongens de nodige ervaring op. Ze keren alle drie later terug naar Zweden.

Daar namen ze in 1984 deel aan Melodifestivalen, de Zweedse voorronde voor het Eurovisie Songfestival.  Ze zongen ‘Diggi-loo diggi-ley’, gecomponeerd door Torgny Söderberg met de tekst van Britt Lindeborg.  ‘Diggi-loo diggi-ley’ was een vrolijk uptempo liedje, waarmee het trio overduidelijk won. Op naar Luxemburg!

De 29ste editie van het Eurovisiesongfestival vond plaats op 5 mei 1984. Zweden had de taak de show te openen en zodoende stonden de Herreys als eerste van 19 deelnemers op het podium. De broers vielen op door hun kleurrijke kleding, hun energieke choreografie en vooral hun gouden schoenen, die verwezen naar de tekst van hun lied. Vooraf waren Ierland (Linda Martin) en Italië (Alice & Battiato) favoriet voor de overwinning, maar uiteindelijk won Zweden. Tien jaar na de overwinning van Waterloo van ABBA betekende dit de tweede Zweedse songfestivaloverwinning. Het liedje van de Herreys behaalde de 5e plaats in de Nederlandse Top Veertig en werd een Europese hit.

 
Translate »
Share This