• Twitter
  • Facebook
Credit: HawkeyE , Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14-17). Op Rivierenland Radio zal Erik Beks  voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12 en 14.00 en 17.00 en 18.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

Nu niet voor te stellen, maar in 2005 vond het Eurovisie Songfestival plaats in KYIV, de hoofdstad van Oekraïne. Daar was enkele maanden eerder iets bijzonders gebeurd. Tijdens de verkiezingen in Oekraïne had de zittende president vals gespeeld en dat werd niet gepikt door de bevolking. Met honderdduizenden gingen zij de straat op. Politie en leger grepen niet in. Na anderhalve maand valt de regering. Het volk van Oekraïne viert feest en zingt massaal 1 lied, die van Greenjolly, de inzending van Oekraïne. Greenjolly weet niet te winnen.

Die eer ging naar Griekenland. Voor dat land trad Elena Paparizou aan. Zij had al songfestivalervaring, want in 2001 was ze onderdeel van de groep Antique, die in de finale op de 3e plaats wist te eindigen met ‘Die for you’. In 2005 koos Griekenland voor Elena, die tijdens de preselectie 3 liedjes zong. Eigenlijk zouden het er 4 moeten zijn, maar ‘The light in our soul’ werd vooraf gediskwalificeerd omdat het al een hit in Duitsland was geweest. ‘My number one’ won de preselectie en dus mocht Elena naar KYIV.

‘My number one’  deed daar hele goede zaken. De zangeres had dan ook alles mee: good looking, een sterk lied en een fantastische choreografie. Tegen het einde van haar bijdrage wordt zij opgetild door de dansers en vormt zo een levensgroot viool, die ze bespeelt. Daarna laten ze zich plotsklaps op de grond vallen en vormen tezamen het getal 1, wat van bovenaf geprojecteerd wordt. ‘My number one’ wordt ook nog eens de winnaar van het Eurovisie Songfestival in 2005. Hiermee haalde ze zo de eerste Griekse zege binnen. Het liedje werd in Nederland echter geen hit; het stond vijf weken in de Tipparade.

 
Translate »
Share This