• Twitter
  • Facebook

Dragon FM en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. Dit mogen winnende acts zijn, maar ook acts die in de halve finale van het Songfestival bleven steken. Heb JIJ al gestemd?

Vandaag tippen we ‘De mallemolen’ van Heddy Lester. Zij won heel verrassend het Nationaal Songfestival in 1977, dat gehouden werd in het Congresgebouw te Den Haag. Tien artiesten deden mee, zoals Maggie MacNeal, Oscar Harris, Bonnie st. Claire, Rita Hovink en Peter Cook. De winnaar werd gekozen door 11 regionale jury’s. De uitslag was verrassend: een outsider won! Haar naam? Heddy Lester! Haar nummer heette ‘De mallemolen’. Toch had Heddy voorheen al enige bekendheid in de muziekwereld.  Na een afgebroken studie op de Amsterdamse Kleinkunstacademie vormde zij in 1969 met gitarist en Schiphol medewerker Gert Balke het duo April Shower. Het duo werd in 1969 ontdekt op een talentenjacht door Herman van Veen. Hun single ‘Railroad Song’ werd in 1971 een bescheiden hit in Nederland.

Maar Heddy Lester wordt toch vooral bekend van het liedje ‘De mallemolen’, waarmee ze in 1977 Nederland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, dat gehouden werd in Londen. ‘De mallemolen’ was geschreven door Wim Hogenkamp met de muziek van haar jongere broer Frank Affolter. Haar leven verandert opeens in een heuse rollercoaster.  Heddy: “Ik woonde driehoog en de trap lag vol met cadeautjes van wildvreemde mensen. Het was een soort storm, een orkaan bijna. Maar al na een paar maanden was ik heel gefrustreerd. Ik mocht alleen De mallemolen zingen, en ik kon nog zoveel meer! Maar dat wilde niemand horen. Ik dacht: is iedereen gek geworden! Ik kreeg een bloedjkel aan dat liedje”.  Gelukkig keek Heddy Lester later een stuk positiever over het nummer: “Nu denk ik: ik heb toch mooi het Songfestival gedaan. Doe het me maar eens na!” Met ‘De mallemolen’ werd Nederland 12e in de finale. Heddy Lester overleed dit jaar op 29 januari aan de gevolgen van kanker.

 
Translate »
Share This