Op 28 oktober 1972 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘1948’ (Toen was geluk heel gewoon) van Gerard Cox. Het nummer van de Nederlandse zanger, cabaretier, scenarioschrijver, acteur en regisseur was een vertaling van ‘Alone Again’ (Naturally) van Gilbert O’Sullivan.  Kees van Kooten en Wim de Bie besloten een Nederlandse versie van Gilbert`s nummer te maken voor het VARA programma Hadimassa.

Annemarie Oster, medespeelster van Van Kooten en De Bie in Hadimassa, liet de liedtekst aan haar toenmalig echtgenoot John Vis zien, die het een geschikt nummer vond voor Gerard Cox.  Kees van Kooten vertelde in 2004 in een radio-interview dat hij bij het schrijven van het lied werd geïnspireerd door een sterk “verstild” ideaalbeeld: “De warmste gevoelens die ik ooit heb gehad (…) Absoluut, een warme gelukkige herinnering. En tegelijkertijd een heel beangstigende herinnering, want je denkt, wat waren we nog onwetend!”  

Uit ‘1948’ komt onder meer het zinnetje ‘Toen was heel geluk heel gewoon’ voor.  De populaire latere televisieserie, met onder meer Gerard Cox en Joke Bruijs,  is daar naar vernoemd. Zowel de uitvoering van Gilbert o`Sullivan als de Nederlandstalige versie van Gerard Cox bereikten de 21e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This