Elke dag staan we stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 10 februari 1973 werd ’Do you wanna touch me’ (Oh yeah) van Gary Glitter uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal.  Achteraf nogal wrang, een nummer met teksten als “Every growin’ boy needs a little joy”, want: de glamrocker pleegde misbruik met kinderen in de seventies, op het hoogtepunt van zijn carrière.

Glitter werd in 2015 schuldig bevonden aan sex met een meisje van twaalf, een poging tot verkrachting en vier aanrandingen. Een van zijn slachtoffers, die hij probeerde te verkrachten, was een meisje van tien jaar. In 1973 was van dit alles nog niks bekend en was Gary razend populair. Met ‘Rock and roll, part 2’ uit 1972 had hij in Nederland zijn eerste hit. Hij baarde vooral opzien met zijn haar: een tulbandachtige vorm met in het midden van het voorhoofd een pluk haar. Die eerste hit kwam bijna onverwacht. Voor een optreden in het populaire Top of the Pops moest in alle haast een begeleidingsband bij elkaar gezocht worden: The Glitter Band.

Top of the Pops bleek ongewild ook van belang te zijn met Glitter`s ontmaskering. Na zijn dood, bleek de populaire DJ en Top of the Pops presentator Jimmy Savile honderden slachtoffers seksueel misbruikt te hebben. De verdenkingen tegen Gary Glitter waren kennelijk naar boven gekomen in het onderzoek naar de in 2011 overleden Savile. Begin 2015 werd Glitter veroordeeld tot zestien jaar cel.

‘Do you wanna touch me’ (Oh yeah) schreef Glitter samen met producer Mike Leander en werd zijn derde hit. Het bereikte de 4e plaats in de Radio Noordzee Top 50.  

 
Translate »
Share This