Met je debuutsingle en nummer 1 hit halen: dat overkwam Chrystal Waters! Op 22 juni 1991 staat de Amerikaanse zangeres bovenaan in de Nederlandse Top Veertig met ‘Gypsy Woman’ (She`s homeless). Tot 1991 werkte Crystal als medewerkster van de FBI in Washington. Samen met producers van the Basement Boys nam ze in enkele demo’s op, waaronder ‘Gypsy Woman’, dat dankzij het la la dee la da da-refrein de grootste zomerhit van dat jaar werd.

Chrystal komt uit een muzikale familie. Zo was haar vader een bekend jazzmusicus en maakte haar tante Ethel Waters al in de jaren twintig van de vorige eeuw platen. In 1921 had Chrytal’s tante een top tien hit met ‘Down home blues’. Het meest bekend werd Ethel`s hit ‘Stormy weather’. Een ontmoeting met een paragnost zorgde er voor dat de jonge Chrystal teksten ging schrijven. De paragnost had voorspeld dat Chrystal  ‘onbewust iets met haar stem wilde doen’. Een baantje als achtergrondzangeres was de eerste stap van Waters in de muziek.

Zo kwam ze in contact met het producers trio The Basement Boys. Chrystal had o.a. al het nummer ‘Gypse woman’ geschreven. Het liedje was aanvankelijk geschreven voor zangeres Ultra Naté. De demo, die Chrystal van het nummer maakte met het producers team viel echter zo in de smaak bij label Polygram, dat Chrystal direct een platencontract kreeg. De gaydiscotheken in New York kregen speciale dank van Chrystal nadat ze wereldwijd was doorgebroken: “Zij waren de eersten, die me in de armen sloten. Wil je met een danceplaat een hit scoren, zul je die gayclubs eerst moeten veroveren. Daarna komt de rest wel, is mijn ervaring”.

 
Translate »
Share This