• Twitter
  • Facebook
Credits: M.N.A. van den Bogaart, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14-17). Op Rivierenland Radio zal Erik Beks voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12 en 14.00 en 17.00 en 18.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

Nadat Nederland in 2002 moest overslaan vanwege het slechte resultaat van een jaar eerder, was het duidelijk dat er iets moest gebeuren. Om opnieuw een slecht resultaat te voorkomen werden er in 2003 uitgebreide voorronden gehouden waarbij 32 artiesten kwamen opdraven. Plaats van bestemming: Ahoy, Rotterdam. De juryleden bij het Nationaal Songfestival gaven direct na ieder optreden hun (strenge) commentaar. Dit was nog niet eerder gebeurd tijdens een Nationaal Songfestival en leek dan ook een rechtstreeks gevolg van de populariteit van Idols.

Uiteindelijk won niet Gordon, Bert Heerink of Ebonique, maar Esther Hart met ‘One more night’. De zangeres zat vooraf in de luxe positie, dat ze kon kiezen tussen Engeland en Nederland. Beide landen wilden haar hebben voor de voorronde. Esther: “Ik was veel in Engeland, om een mooi album te maken. De Engelse componist heeft, zonder dat ik het wist, een liedje naar de omroep gestuurd. Ze werkten in dat jaar eerst met een paar rondes op de radio, en hij heeft volgens mij gedacht: leuk als dat liedje een keer op de radio komt”.  In dezelfde weken beloofde Hart ook aan een Nederlandse songwriter om een liedje in te zingen, voor Nederland.

Als de Engelsen weer bellen en haar vragen om een besluit te nemen, hakt Hart de knoop door. “Toen heb ik gekozen voor mijn eigen land.”  Ze won het Nationale Songfestival met ‘One more night’.  Op het Eurovisiesongfestival in Riga werd Esther Hart 13e en won de Artistic Performance Award die een jaar eerder werd geïntroduceerd. ‘One more night’ behaalde geen notering in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This