• Twitter
  • Facebook

Op 27 augustus 1977 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Wooden heart’ van Elvis Presley.  De charismatische zanger stond op dat moment volop in het nieuws , na de schokgolf die zijn onverwachte overlijden, ruim twee weken eerder op 16 augustus, had veroorzaakt. ‘Wooden heart’ werd geschreven door Fred Wise, Ben Weisman, Kay Twomey en de Duitse orkestleider Bert Kaempfert. De melodie en een klein deel van de tekst is gebaseerd op het Duitse volksliedje ‘Muss ich denn’, dat in 1827 op muziek was gezet door Friedrich Silcher.

Elvis Presley bracht het nummer uit op single in 1960 voor de film G.I. Blues, dat zich afspeelde in West-Duitsland. Elvis had de hoofdrol als Amerikaans soldaat, die samen met twee kameraden ervan droomt om een nachtclub te openen. Elvis nam het nummer op, een maand nadat hij was afgezwaaid van zijn legerdienst in Duitsland. Presley zingt het het nummer in soldaten outfit voor een pop in een poppenkast. De film ging in première op 4 november 1960, een maand na de release van de soundtrack.

‘Wooden heart’ werd alleen uitgebracht in Europa, niet in Amerika. ‘Wooden heart’ werd een groot succes: alleen al in Engeland stond het nummer zeven weken op nummer 1. Ook in Nederland bereikte de single de eerste plaats in de hitlijsten, die bestonden voordat de Veronica Top Veertig startte in 1965. In Amerika werd ‘Wooden heart’ in 1961 een nummer 1 hit, maar dan in de uitvoering van Joe Dowell.  ‘Wooden heart’ kwam in Amerika pas op single uit in 1964, als achterkant van ‘Blue Christmas’. Na  het overlijden van Elvis werd ‘Wooden heart’ uitgeroepen tot Alarmschijf en bereikte de 2e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This