• Twitter
  • Facebook
Credits: Panik Records, Apple Music, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14-17). Op Rivierenland Radio zal Erik Beks voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12 en 14.00 en 17.00 en 18.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

In 2021 zendt Cyprus de Griekse zangeres Elena Tsagrinou naar het Eurovisie Songfestival met ‘El diablo’. Plaats van bestemming van het festival was Rotterdam, want in de laatste editie van 2019 won Duncan Laurence voor Nederland met ‘Arcade’.  Het nummer ‘El diablo’ werd geschreven en gecomponeerd door Jimmy “Joker” Thornfeldt, Laurell Barker, Oxa en Thomas Stengaard. Elena was vooraf intern geselecteerd door de Cyprus Broadcasting Corporation (CyBC). De betekenis van het nummer werd beschreven als “verliefd worden op iemand zo erg als de duivel” (‘El diablo’ is Spaans voor ‘de duivel’).

Niet alle Cyprioten waren tevreden met hun inzending. Cypriotische christenen waren woedend omdat het nummer de duivel zou verheerlijken. Er was zelfs een groepje christenen, die niet alleen protesteerde bij het hoofdkantoor van de Cypriotische omroep maar ook met brandstichting dreigde. De Cypriotische omroep hield vast aan het nummer en de Cypriotische regering verwees naar de vrijheid van kunstenaars. Elena sloeg zich door de halve finale heen en behaalde vervolgens de finale. Daar eindigde Cyprus op de 16e plaats. Best teleurstellend als je bedenkt dat het nummer ‘El Diablo’ het in de internationale charts uitzonderlijk goed deed. Elena behaalde de top tien in Griekenland en met goud bekroond.  In België, Finland, Letland en Litouwen was ‘El diablo’ ook goed voor een top tien notering.

 
Translate »
Share This